PADLEGLEDER

Håper riktig mange finner gleden ved denne type turliv!

lørdag 18. juni 2011

Porsanger - del 4

Vi når akkurat frem til dagens nye mål, og så går fjorden hvit igjen. En øy med et samisk navn - de gamle stedsnavnene er jo borte fra kartene for lengst...  Dette til tross, her finner vi litt ferskvann, og kan etterfylle slunkne vanndunker. Bål tennes, og vi kan utforske nytt land. Mens den første øya vi erobret ble kalt "Egil Ollis Land", finner vi ikke noe treffende navn på denne. Her er bergartene blandet - både dolomitt og rødskifer i praktfulle nyanser. Spennende planter, og artige overraskelser som dere skal se...

Vi har for lengst åpent innrømmet at å padle havkajakk EGENTLIG dreier seg om - ved hjelp av kajakk å forflytte seg til stadig nye steder for å spise! Altså mere mat..

Mine to padlevenner er spente på om jeg greier å matche deres kulinariske kunster - for det er vel min tur nå - ...jeg synes de tar det med fatning da jeg spør om finsk knekkebrød med peanøttpålegg kan smake...  ...men så får de også TE til!Ny øy, og nye kontraster.Drikkevann er sikret!Hele den grønne stripen ved stranden var et belte av gressløk!Vi følte oss hensatt til sydligere trakter.Vi koste oss med bål, sov et par timer direkte i myk lyng, kokte kaffe og spiste litt til.
Sea Kingen kom en runde over oss og, og så vel at her var det ordentlig folk på tur..Hva med et tørket elghjerte? Det var sikkert vått da det havnet på øya.
Hadde man funnet dette i garasjen, hadde det bare vært noe dritt,
men her ute skapte det stor munterhet og kreative diskusjoner.
Har dere noen gang sett noen så glad over et elghjerte?

I morgen skal vi se på hva mere vi fant på våre runder på øya...

fredag 17. juni 2011

Porsanger - del 3

Etter frisk padling sørover på øst-siden av øya kommer vi til sørspissen, og et nytt reservatområde.
Underveis har vi passert storslåtte og vakre dolomittformasjoner, samt noen små skjær der det er et yrende fugleliv. Illsinte terner - nervøse måker, og majesteten selv - havørna følger med på hva vi foretar oss. Storjoen tyner måkene, og skaffer maten de trenger på den måten. For oss er alt dette krydder på en fra før flott tur.Med knivskarpe steiner, blir det en del bæring av båter for å komme til de beste leirplassene.Men leirplassen er perfekt, og det er tid for middag/nattmat igjen."Gutta - det blir en torætters"..  Øyvind er kokk i dag/natt.Etter midnatt blir det promenade langs stranden, og vi finner spor... Robinson??
Vi fant også to kajakker pent snudd opp ned, så vi var visst ikke helt alene på øya.
Sea-Kingen fra Banak kretset for øvrig i området tidligere på dagen.
Øvelse, eller lette de etter noen?Departementet har lagt sin beskyttende hånd over øya,
og vi kan glede oss over ei øy uten søppel og inngrep som skjemmer.Neste morgen skjer det utrolige - det blir stille på sjøen en kort stund.
Vi legger av gårde til en ny øy lengre inn i fjorden.Godt å kunne få litt makelig padling - så lenge det varer..Minutter etterpå merker vi på sjøen at noe er i gjære, og vi har ennå 3 kilometer før neste øy...
Del 4 følger..
onsdag 15. juni 2011

Porsanger - del 2

Reinøya er en av de to store øyene i Porsangerfjorden, og med sine knappe 7 kilometer lengde og unike geologi og botanikk, er det et spennende turmål. Er man i tillegg steingal - som meg - blir det en bort i mot håpløs oppgave å skulle velge i bildemateriale til en blogg som dette.  Men jeg må jo skildre opplevelsene fra mitt eget ståsted, og regner med alles tilgivelse for det jeg legger ut.Helt på nordspissen av øya finner vi flotte dolomitt-formasjoner.
Samme familie som trollene i Trollholmsund - dette var vel en tremenning..


Er nødt til å ta med noen av de utrolige steinsortene vi så.
Klikk på bildene og se i storformat...

Plantene her ute er små, men vakre..Naturen er utrolig variert og med store kontraster.
Bergarten dolomitt er synlig over hele øya.
Men vi er jo her i hovedsak for å padle, så lørdag kveld tar vi en tur sørover på øst-siden av øya.
Etter en kryssing med liten kuling og kraftig strøm-skavl, der kun skuldre og hode stakk opp av bølgene på Øyvind et øyeblikk, kan vi kose oss i medvind nedover.
Tok ikke sjansen på å fotografere da det sto på som verst - dessverre,
men lysten på et mulig bad var ikke stor nok..

Del 3 følger...


tirsdag 14. juni 2011

Padling på Porsangerfjorden

ENDELIG!
Som lyn fra klar himmer kommer muligheten til å få padlet i Porsanger.
To padlere fra Hammerfest finner ut at i pinsen skal de padle der, og spør om jeg kunne tenke meg å være med..  Ingen lange filosoferinger fra min side, og vi er dermed tre som vil av gårde.

Startsted er valgt, og tidspunkt for å møtes der.  Herlige Trollholmsund skal være utgangspunktet for turen, og Reinøya første mål.

Vi tar med det vi mener å ha behov for av mat og utrustning for en tur fra fredag til mandag, og jeg tar med lavvuen slik at vi kan være samboere for en kort periode.

Porsangerfjorden kan by på utfordringer hva padling angår da avstandene er store, og grunner og strøm kan skape hoppeslott i særklasse for en stakkar i kajakk. Det fikk vi da også til fulle erfare da vi også hilste på en liten kuling på tvers, kombinert med grov strømskavl. Men vi er fortsatt i live, og kan glede oss til nye turer!Timing er viktig i Porsanger... Her er det bare å vente på mere vann!Noe senere gjør vi oss klare til å gå i båtene.Så bærer det av gårde mot Reinøya, noen kilometer unna i retning Børselv.Så er det landkjenning på nordenden av Reinøya, og et av naturreservatene her. Fine strender og greie leirplasser, men også her må man ha med seg alt man trenger av drikkevann!Knut ordner en utmerket middag (midnatt..), og det er selvsagt en god rødvin til.Bål MÅ det være, og før vår første fottur på øya bare nyter vi tilværelsen
til tross for skarp vind fra nord-aust.Før vi kryper i soveposene, tar vi en liten fottur på nordspissen av øya, og jeg lar meg forevige på dette beskjedne sjømerket.
Da er det bare å vente på en ny dag, og mere av den utrolige Reinøya!